Nonie Aznida : Gadis Berkaca Mata: 2015

Thursday, December 31, 2015

365 to 365 Pages in 2015

Assalamualaikum and hye uolls
Tiba2 hati Nonie terdetik nak post pasal 2015 di tengah malam ini. Tiba2 idea nak menaip dah sampai. Maklumlah, penghujung 2015 ini banyak kisah suka duka kehidupan. Hanya nak share yang penting2 je, Yang selebihnya, biar Nonie sorang je yang tahu.

Kisah bermula pada 1Januari2015, Nonie tidak lagi memakai uniform sekolah sebab dah habis sekolah. Masa tuh stay at home and menjadi bibik separuh masa di rumah. Itulah routine harian selama 4bulan lebih rasanya. Lama tuh. Memang bina badan dekat rumah. Kalau tengok, gambar percutian Nonie masa awal bulan tuh memang sangat ketara. Taksangka boleh naik. Hahaha. Nonie nak share gambar percutian masa bulan February and March.


Festival Layang-Layang 2015 di Pasir Gudang


Hot Air Balloon 2015 in Putrajaya

Share gambar dekat blog sikit je sebab 2 percutian tuh Nonie tak update and share langsung dekat blogger. Masa tuh tak terfikir nak naik rating blog Nonie macam dulu.

Bulan February, 23February is my birthday. Dah 3tahun tak buat birthday party sejak tahun 2013. Tahun nie aku dapat phone baru iaitu Leagoo Lead 3. Memang lawa tapi sekarang skrin nya tak betul2 ada garis2 macam tv rosak. Hahaha. Nak baru kena tunggu 2tahun lagi.

Lepas itu, Nonie ambik lesen memandu. Dah cite sikit je. Yang penting dah lepas target pada umur 18 nie. Alamak, tercakap umur pulak. Bulan March, Nonie dapat SPM result. Alhamdulliah, amat memberangsangkan walaupun ada sedikit terkilan. Kita kena terima dengan hati yang redha.

Bulan May, Nonie masuk form6 di sekolah lama ku, SMK Adela. Dalam 5minggu rasanya lepas Nonie dapat panggilan masuk uitm pada awal bulan June. Masa dapat panggilan tuh memang suka sebab itu impian Nonie dari dulu lagi. Impian 1 : memang nak belajar di uitm. Sebelum impian 1, nak tau apa yang Nonie inginkan ? Nak pindah and rasa duduk sendiri. Alhamdulliah, dapat jugak. Dapat rasa pengalaman baru and semakin tulah kenal ramai kawan. Entry pasal roomate and classmate uitm sudah Nonie share dekat sini. Malas nak taip lebih2 and cite panjang2.

Bulan July, Nonie dapat anak sedara baru perempuan. Yeah, ade 3 anak sedara perempuan. Nama dia Syirah. Sangat bambam macam zaman Nonie kecik dulu.. Hahaha. Macam biasa lah beraya kampung di Labis bersama makcik pakcik sepupu semua.

Akhir bulan September and Oktober lepas, Nonie menghadapi final exam. Lepas final exam, Nonie baru jumpa sorang budak ini. Dikatakan macam admire and crush dekat dia. Sebenarnya, hati terdetik masa ada event. Dah itu jela. Rindu dengan kak naqiah, kak farah, kak adik and ika. Siapa cakap Nonie tak rindu ? Terlalu rindu tau. Diorang tau perangai Nonie sebenar masa 5bulan lebih tau. 

Akhir bulan November, Nonie balik semula uitm ambil Diploma in Banking. Yela, macam2 Nonie lalui terutama masa MDS tau. Muka budak nie lah mula sakit taknak makan. Tak selera. Sebab ada jodoh depan mata. Eh, taklah. Sebenarnya, masa tuh baru lepas demam and sakit tekak. Apa2 pun thanks sebab jaga kitorang semua especially Nonie Aznida ye.. Hahaha. 

Bulan December ini, lagi Nonie kenal ramai kawan dari negeri lain. Semakin kita dewasa, semakin kita kenal ramai kawan. Masih tersuka tanpa sengaja dengan dia. Dia tuh siapa ? My crush lah. Sampai membawa mimpi tau. Mula dengan pelbagai assignment yang sangat menaikkan semangat lah sangat.. Hahaha. Sekarang, tengah mid sem holiday. Mestilah ada assignment.. Hahaha.

2015 hampir ke penghujung dan bermula channel yang membuat flashback, throwback, throwbaek dengan pelbagai segmen. Biarlah jadi sejarah dalam kehidupan kita. Tutup buku lama, buka buku baru untuk 2016. Akhir kata, saya ingin memohon maaf jika ada tersilap secara sengaja or tidak sengaja. Kita jumpa di entry baru tahun 2016. Harap2 Nonie Aznida ada nak share and dapat mengeluarkan idea yang bernas untuk update ye. 


Happy New Year uolls 













Teruskan membaca post saya

Friday, December 4, 2015

Review : Filem Chowrasta

Assalamuaikum and hye uolls
Pada 2 Dec, hari Rabu yang lepas, Nonie tengok tayangan perdana filem Chowrasta di Uitm Segamat. Filem ini mendapat sambutan yang sangat memuaskan. Hebat lah siapa buat filem ini. Salute habis tau.
Yang tidak sangka, Pelakon Chowrasta datang uitm Segamat. Nonie dapat duduk depan. Dapatlah tengok hero tuh lebih dekat. Hahaha. Semua orang melting seyh.

Untunglah siapa dapat selfie dengan hero Chowrasta tuh. Nama siapa eah. Cuba ingat balik. Hah, baru ingat. Nama dia Che Ammar. Betul ke ? Betul rasanya.

Jom kita tengok Sinopsis Chowrasta dulu



Support filem ini yang sekarang ada berada di pawagam bermula pada 3 Disember ini. Nonie taknak cerita dengan lebih detail. Yang penting korang mesti tengok. Pasti filem ini menjadi MeleTOP nanti


Ini buktinya. Nonie dah tengok.


Sampai disini saja Nonie update. Maafkan Nonie sekiranya ada silap menaip disini
Sekian.




















Teruskan membaca post saya

Monday, November 30, 2015

Kini Kembali Menaip Blogger

Assalamuaikum and hye uolls
Rindu nak menaip blogger ini. Maklumlah sekarang ini busy nak fokuskan pelajaran di universiti. Nonie sekarang ambik Diploma Pengajian Perbankan. Alhamdulliah, ramai yang mendoakan Nonie supaya belajar banking. Sebenarnya, hati ini nak ambik Accounting tapi Nonie sedar yang Nonie tak mampu ambik course itu.

Bila teringat balik masa pra diploma yang lepas, rindu dengan classmate, akak2 roomate dulu. Mengenang kenangan silam. Masih terasa lain di hati sebab tiada diorang berada di sisi Nonie. Kita kena biasakan diri dengan benda baru. Barulah kita dapat teruskan hidup untuk mencapai matlamat dan cita-cita yang kita inginkan.

Second intake ini, ramai yang ambik Banking. Hampir semua wing aku ambik course tuh. Walaupun lain kelas, kita boleh share and study sama2.

Tiba2, tengah malam terasa nak update blog. Bak kata akak ipar, Nonie nak jadi keknis yang kedua. Sebab dulu keknis update blog masa dia study di uitm.. Hehe

Itu sajalah yang mampu aku update. Esok ada kelas. Kena tidur cepat and bangun awal.
Sekian.















Teruskan membaca post saya

Monday, November 16, 2015

Dilwale, Tak Sabar Nak Tengok

Assalamuaikum and hye uolls
Pada tengah malam ini, tiba2 niat nak update pasal filem ini.
Tengah hari tadi buka Youtube. Ternampak Dilwale Trailer yang tengah famous sekarang nie.
Nonie pun buka dengan hati yang riang
sebab ada Shah Rukh Khan and Kajol.
Memang minat sangat dengan diorang nie.
Sejak filem Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995).
Masa tahun tuh, Nonie belum lahir. Nonie lahir pada 1997.
Dah 20tahun weyh. Taksangka kan.

Nonie nak share pengenalan filem Dilwale
Tajuk filem Dilwale, dalam bahasa inggeris adalah "The Big Hearted"
Pelakon utama mesti Shah Rukh Khan and Kajol, Varun Dhawan dan Kriti Sanon.
Tarikh yang akan ditayangkan ialah 18 Disember 2015.
Tinggal bulan depan je.
Nonie tak tahu nak taip banyak2 pasal ini. Yang penting, bulan depan nak tengok jugak.

Image result for sinopsis dilwale 2015


Jom kita tengok Dilwale Trailer dekat bawah.
















Teruskan membaca post saya

Saturday, October 31, 2015

CONTEST REVIEW LYNK.MY 2015


Assalamuaikum and hye uolls
Tiba2 dapat idea nak update entry pasal contest review link.my 2015 ini.
Bila Nonie tengok blog kak Lyssa Faizureen pasal contest review ini.
Sebab Nonie rasa contest ini sangat berguna dan bagus.

Link.My
Memang tak pernah tau. Ini 1st time tahu. Apa itu link.my ?

Link.My adalah satu produk daripada syarikat tempatan yang menyediakan servis pemendek URL dan memberikan bayaran kepada pengguna mengikut jumlah pelawat.

Bagus jugak Link.My ini. Hari ini baru Nonie register Link.My . Harap2 dapat membantu jana pendapatan ye.

Jenis akaun Link.My ada dua iaitu Publisher and Advertiser

Okay, Nonie nak share pasal Contest Review ini.

[Image: contestbanner2.png]


Hadiah nya sangat lumayan. Kalau ada rezeki, Insya Allah Nonie dapat. Harap2 lah menjadi kenyataan. Kita tengok syarat pernyataan, Syarat Review dan Hadiah yang disediakan. Nak tau lebih lanjut, klik link yang dah highlight warna torquise tuh.









[Image: GIVEAWAY.jpg]

Sangat lumayan kan. Nonie hanya mencuba nasib. Mana lah tahu dapat. RM4000 macam2 kita boleh buat. Semua ada impian dan angan2 kan. Kita berusaha lah sampai dapat.
Cuba tekan link ini  : http://lynk.my/UqT
Memang pendek kan. 

Sampai disini sahaja. Selamat mencuba contest ini.















Teruskan membaca post saya

Monday, October 19, 2015

Review : Polis Evo


Assalamuaikum and hye uolls
Mesti korang tertanya-tanya kenapa Nonie update entry pasal Polis Evo kan. Well, balik je rumah, ada abang tanya and bila kawan2 tanya "Dah tengok polis Evo ke ? " Mesti jawapan nya, "ohh, yeke." Dah 2kali Nonie tengok wayang cerita nie. Rasa memang nak tengok lagi. Tapi bila dah stay at home nie mesti susah nak keluar. Nak ajak kawan2 keluar, diorang semua tengah final exam season. Lama nak menunggu diorang. Nak suruh abang bawak, tunggu my sister in law datang sini. Aduh, memang payah.

2kali tuh Nonie tengok dekat One Segamat. Belajar dekat sana, bila free time kita memang outing. Hobi Nonie memang kaki jalan. Berkeluar jalan sakan lah kita.

Kali nie Nonie update pasal filem. Takpernah Nonie update entry pasal filem tau. Tiba2 dapat idea nak share sebab dah tengok 2kali tuh. Pertama kali, tengok dengan classmate. Second time, tengok dengan akak2. Thanks kak Naqiah sebab belanja tengok filem nie lagi.




Sinopsis Polis Evo
Kisah Polis Evo bermula apabila seorang Inspektor narkotik terbaik di Kuala Lumpur iaitu Inspektor Khai (Shaheizy Sam) ditugaskan untuk menyiasat dan menyelesaikan kes Syabu Naga yang melibatkan operasi pengedaran dadah di Terengganu. Meskipun kes ini mempunyai kaitan dengan kes yang dikendalikan oleh Inspektor Khai sebelum ini, namun dia harus bekerjasama dengan Inspektor Sani (Zizan Razak) yang bertugas di Terengganu. Ini kerana Inspektor Sani lebih arif dengan selok-belok negeri kelahirannya itu. Walau bagaimanapun, mereka berdua mempunyai personaliti berbeza. Inspektor Khai seorang yang tegas dan sering bertindak tangkas dan ini berbeza sekali dengan Inspektor Sani, yang lebih mengikut prosedur dan protokol. Ketidakserasian itu membuatkan misi mereka hampir gagal. Segalanya berubah apabila ketua penjenayah, Izrail mula melibatkan keluarga Inspektor Sani dalam kes ini. Inspektor Khai dan Inspektor Sani kini sedar mereka perlu belajar bekerjasama bagi menyelesaikan misi mereka. Berjayakah mereka melumpuhkan operasi pengedaran dadah tersebut? Dan apakah pengorbanan Inspektor Sani untuk menyelamatkan keluarganya?


Ada Shaheizy Sam and Zizan tuh. Mesti lah suka and berkobar-kobar nak tengok filem nie. Semua orang happy tengok nie. Ada scene yang mencuit hati. Terutama watak inspektor serious and badan sado yang berasal dari Kuala Lumpur, satu lagi inspektor kelakar yang berasal dari Terengganu. Mereka sangat memberikan kerjasama yang baik walaupun mula2 ada perbezaan di antara mereka. Nonie salute tengok filem nie. Nama pun polis mesti ada pistol and aksi2 yang sangat mengagunkan. Bila tengok Nora Danish berlakon sebagai adik Inspektor Sani yang bernama Anis. Inpektor Khai terpikat dengan Anis tuh. Serious, keseluruhannya memang best. Filem paling best pada tahun 2015. Masih di pawagam lagi. Lama tuh. 

Yang paling Nonie salute watak penjahat tuh memang MENJADI, AWESOME AND REAL. Fuhh, terbaik ! Kalah watak penjahat di filem lain. Diorang nie memang penjahat evo. 


Rugi siapa belum tengok nie. Mesti kena tengok. Filem paling MeleTOP nie. Paling Gempak. Support filem tempatan kita. 













Teruskan membaca post saya

Monday, October 12, 2015

Rindu Korang


Assalamuaikum and hye uolls
Hari tuh ada update pasal Ucapan Untuk Roomate. Sebab rindu sangat, itu jadi ucapan yang ringkas. Nak luahkan banyak2 tapi jadi pendek sikit. Kalau banyak2 pun, boleh jadi karangan panjang beratus patah perkataan. Biar simple asalkan bermakna. Itu jela yang mampu.

Kali ini menaip entry ini sebab luahan rasa rindu kepada classmate ku. Yela, detik perjumpaan dengan diorang dah 5bulan. Aku mula masuk pada 7 Jun 2015. Aku sepatutnya masuk 2 Jun tapi bila aku check keputusan online nama aku tidak berjaya. Memang aku frust aku masa tuh. Tiba2, lepas diorang nak habis MDS baru dapat call dari Miss Lina. Alhamdulliah, aku happy sangat masa tuh.

Aku sediakan coretan untuk korang :
Assalamuaikum classmate ku sekalian. First of all, thanks terima aku jadi kawan korang. Walaupun aku jenis susah nak terima masa aku mula2 aku. Maklumlah, masa tuh first time aku keluar dari tempat aku. Mula2 aku masuk, tiba2 dapat kerja berkumpulan. Agak shock jugak masa tuh. Aku mula2 masuk aku duduk sebaris dengan Oya and Amira. Diorang nie memang rapat sebab diorang same wing, makan sama2 and semuanya sama. 1st group untuk entrepreneurship (akhirnya betul jugak ejaan aku tanpa garisan merah), aku sekumpulan dengan Shafiq, Hafizan and Fadzlina. Kena buat pasal promote the product. Bulan 6, memang macam2 dugaan yang aku hadapi terutama demam and gastrik datang masa bulan puasa. Aku kenal ude or dikenali dengan Nurhidayah Yusri, aku tak berapa ingat sangat tapi buat kitaorang rapat bila kitaorang sama kolej Zamrud. Apa2 sebelum pergi kelas, mesti aku Whatsapp dulu dengan dia. Memang nak pergi kelas sama2. Thanks ude sebab boleh bersabar dengan perangai aku and sudi jadi kawan aku. Teman aku outing ke One Segamat. Thank you very much. Semoga kita dapat berjumpa lagi. Kalau aku ada masa, aku nak jumpa kau dekat Joho. Last but not least, kerja berkumpulan buat kali terakhir, macam2 yang berlaku tapi itu semua dah lepas and kita dapat buat dengan jayanya. Macam2 kita dah belajar di uitm ini terutama cara nak buat business plan. Thanks kepada Oya, Amira, Salihin, Daus and Azim kerana sudi terima aku bekerjasama dengan korang. Walaupun aku dah buat korang stress dengan perangai aku. Yang lain2, aku kena sebut nama korang selain nama aku dah sebut di atas : Hanina, Ekin, Farahin, Nadira, Tasha, Rabiah, Atika, Aminah, Alia, Aisah, Husna, Haziqah, Maslinda, Tisya, Ridwan, Fatin, Haiqal, Sharil, Akalili and Manje. Okay, semua sekali 30 orang termasuk aku. Maafkan aku jika ada tersinggung perasaan korang secara sengaja or tidak sengaja.Maaf kalau aku tak banyak spend time dengan korang. Kita pasti bertemu suatu hari nanti, Insya Allah. Banyak memori yang kita lalui terutama berbuka puasa yang terakhir bersama korang sebelum cuti raya. Akan selalu merindui korang. Love you. Sincerely, Nida.

Baru aku perasan kenapa nama Oya and Amira disebut dua kali. Sebab aku mula kenal diorang walaupun masatuh aku tak berapa rapat sangat dengan diorang. Sebab sebelum aku balik, aku jumpa diorang dekat bilik. My classmate JPD0021B korang memang awesome, ohsem. Gambar2 korang akan ku simpan buat kenangan. Selamat bercuti sem kita. Aku mereput dekat rumah je. Kalau ada apa2, aku contact korang.

Inilah Aznida. Photoshoot di DST selepas exam


Sampai disini saja yang mampu ku luahkan. Jika ada silap, aku minta maaf.





Teruskan membaca post saya

Sunday, October 11, 2015

Ucapan Buat Roomate ku (Rindu)

Assalamuaikum and hye uolls
Blog nie memang berhabuk sampai aku taktau nak update apa. Idea nak ubah memang tak sampai dalam diriku. Kini tiba masanya aku update story tentang apa yang ku lalui semasa berada di UITMJ.
Ucapan buat roomate ku khas untuk diorang sebab lebih dekat and lebih memahami perangai saya. Hehe.

Masa mula2 sampai sana, bila dapat tau kena duduk kolej Zamrud. Dalam hati cakap, okay dekat je. Sekali dapat kunci 221D. Fuhh, nampak hutan. Kena naik turun tangga pulak tuh. Haha. Dah la masa 7Jun masa tuh cuti sekolah, kena pisah dengan kawan2 adela. Memang masa tuh, tengah sedih. Bawak barang macam nak pindah rumah. Apa nak buat, hati dah suka nak masuk Universiti kan. Haha. Aku datang dengan pakai baju kurung warna coklat. Sampai bilik tuh, memang terpinga-pinga. Maklumlah first time.

Dah nama nya roomate mesti ade dengan kita selama 24jam. Dari pagi sampai malam.

Assalamuaikum and salam semua. First of all, Nonie nak minta maaf jika ada tersinggung perasaan terutama Kak Naqiah, Kak Farah, Kak Adik and Ieka. Thanks sebab terima perangai Nonie selama berada di bilik itu. Maaf jika Nonie ada buat silap secara sengaja or tidak sengaja. Thanks kak Naqiah belanja, masakan and teman masa kita tinggal berdua untuk Nonie. Masa tuh memang ada mimpi kena kacau dekat bilik. Takut sangat masa tuh. Thanks kak Farah sebab bagi Nonie pinjam sudu kecik berbulan2 and bagi makanan. Thanks kak Adik bawak Nonie jalan2, belajar cara nak berjual di bilik ke bilik and bagi Nonie rasa makanan yang kak beli. Thanks ieka sebab teman aku and ajak aku join dengan member2 kau. Maaf ieka jika aku ajar Maths buat kau tak faham dengan cara aku. Nonie doakan akak2 dapat graduate dengan sempurna and doakan kejayaan Nonie and Ieka dengan cemerlang. Benda yang kurang baik hanya kita yang tahu. Cerita yang lama itu biarlah berlalu. Hanya kita berlima yang tahu. Jangan sampai orang lain yang tahu. Korang yang suka sakat, perli and macam2 lagi terutama rahsia Nonie. Akhir kata, maaf Nonie takdapat Nonie buat setiap sorang, satu entry sebab taktau nak cerita yang mana. Blog nie tidak boleh cerita lebih mendalam nanti ramai yang baca. Sekian, ikhlas untuk semua. Love you





Kenangan bersama roomate selepas exam


Akak2 roomate.


Itu saja yang mampu Nonie buat. Jika ada salah dan silap dalam entry ini, Nonie minta maaf jika Nonie menaip sikit je. Banyak yang ingin diluahkan, tapi kenalah tapis2. Takboleh cerita semua. Hehe. Ada masa, kita pasti bertemu. Insya Allah.




Teruskan membaca post saya

Tuesday, July 14, 2015

Pelajar Universiti Di Sini


Assalamuaikum and hye uolls
Sudah berbulan-bulan tak update and share cite2 dekat blog ini. Di sini saya mengambil kesempatan untuk update.

Sudah sebulan aku taktahu perkembangan terkini dan isu-isu semasa sebab saya sudah menjadi pelajar universiti di Uitm. Sebulan aku berpisah dengan kawan2 felda di Kota Tinggi. Maklumlah selalu dengan diorang dengan macam2 cite.

Saya masuk Uitm pada 7 June 2015, hari ahad. Sebelum pergi, macam spekulasi dan persoalan saya buat semua orang tertanya-tanya. Dah kenapa eah ? Kau nak ke mana ? Itu soalannya. Sampai masa, saya buat kenyataan sebenar. Sedih jugak masa buat statement tuh. Panjang tau macam buat press conference dengan media. Macam retis. Haha

Mula2, memang rasa janggal. Maklumlah tak pernah berpisah dengan sesiapa. Lama2 jadi okayy. Alhamdulliah. So good. Classmate pun okayy.

Itu saja yang mampu update di sini.





Teruskan membaca post saya

Tuesday, February 17, 2015

Yana Samsudin Dah Kahwin

Assalamuaiakum and hye uolls
Dah 5 hari, baru aku post pasal Yana Samsudin dah kahwin dengan Fadzil Zahari. Selamat pengantin baru, Yana. Semoga kekal hingga ke Jannah. Nonie tengok kak Yana kahwin live di Youtube je. Macam "The Wedding Of The Year". Majlis resepsi sangat meriah di Dataran Gemilang Yong Peng. Memang kena dengan nama dataran tuh.


Mula2 buat pre-wedding memang sweet and terharu. Bila tengok sorang2, baru dapat feel yang baik.



Image result for yana samsudin kahwin

Image result for yana samsudin kahwin
Wah, Yana pegang gitar. 

Nonie letak gambar nikah diorang. Alhamdulliah, Yana sah jadi isteri orang pada 13 Februari 2015, hari Jumaat.

Image result for yana samsudin nikah



Pada 14 Februari, hari Sabtu. Majlis resepsi diorang. Ramai orang Johor hadir terutama orang Yong Peng.

gambar resepsi yana samsudin dan fadzil zahari
Tinggi nya kek tuh. Mesti sedap. Yummy

gambar resepsi yana samsudin dan fadzil zahari


gambar resepsi yana samsudin dan fadzil zahari




Itulah yang mampu letak. Yang lain, boleh tengok di Instagram Yana Samsudin 


Kesimpulan : Semua cantik2 dari segi fotografi, wedding planner dan sebagainya. Jom kita tengok video yang menyentuh perasaan kita semua. Ada yang menitiskan air mata, Sediakan tisu siap2 di sebelah.














Teruskan membaca post saya

Monday, February 9, 2015

Lifestyle : Berjalan Demi Kesihatan


Assalamuaikum and hye uolls !
Nonie buat entry pasal berjalan demi kesihatan. Semua orang suka berjalan kan. Sebenarnya berjalan pun satu senaman. Dulu, Nonie suka berjalan dekat sekolah. Lagi2 bila nak masuk bilik guru memang number 1 sebab ada air cond. Sekarang, bila tidak bersekolah, rasa kurang sangat. Takpuas pun ada tapi suka tengok tv je. Tidak ada aktiviti sangat. Nonie ambil topik ini di majalah EH ! Best jugak majalah itu. Banyak info2 berguna yang kita tidak tahu. Ingatkan majalah ini pasal Artis je. Rupanya gaya hidup pun ada.

Jom kita tengok website majalah EH !

Sumber : Majalah EH !

Kenapa berjalan kaki baik untuk kesihatan? Jika sukar untuk anda berikan komitmen sepenuhnya kepada rutin senaman atau ke gimnasium, ada cara mudah untuk anda keluarkan peluh adalah dengan memaksimakan langkah iaitu semudah berjalan kaki.

 
Baik untuk otak
Berjalan meningkatkan kadar endorfin dalam otak, ia adalah kimia “gembira” yang boleh membuat anda rasa kurang stres dan hilangkan rasa lesu. Menurut laporan kajian di sebuah universiti, mereka yang kemurungan mendapati diri lebih tenang dan ceria hanya selepas berjalan santai selama 10 minit.

Baik untuk kulit
Seperti semua senaman kardio, berjalan membuatkan jantung aktif dan memperbaiki aliran darah. Jadi apabila aliran darah baik, kulit yang juga organ terbesar pada tubuh menerima darah yang kaya nutrien untuk kesihatan optimum.

Baik untuk jantung
Hanya 30 minit berjalan lebih dari tiga kali seminggu akan menurunkan tekanan darah. Rutin berjalan mampu untuk mengurangkan kebarangkalian penyakit jantung bagi wanita dan sama efektif dengan senaman harian.

Baik untuk tulang
Secara tidak langsung, berjalan menggalakkan kepadatan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis. Dan aktiviti berjalan turut membantu menguatkan sendi serta mengukuhkan saraf.

Baik untuk imunisasi
Dengan hanya berjalan selama 45 minit lima kali sehari boleh mengurangkan risiko jangkitan demam selesema. Sesi berjalan yang menggalakkan aliran darah yang sihat membantu sel darah untuk melawan virus dan bakteria dengan lebih cepat dan berkesan.







Teruskan membaca post saya

Monday, February 2, 2015

Masalah Sakit Lutut


Assalamuaikum and hye uolls
Hari ini mahu share pasal masalah sakit lutut. Nonie jadi rajin post pasal kesihatan kepada sesiapa yang menghadapi masalah ini. Sebab ada keluarga terdekat yang mempunyai masalah ini. Nama saintifik ialah Ortopedik. Jarang dengar sebab Nonie bukan ambik aliran Sains Tulen. Ortopedik itu berkaitan dengan tulang kita.

Nonie ambil petikan daripada MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia

Masalah ini mengalami kehausan lapisan sendi lutut .  Ianya dikenali sebagai Osteoarthritis. Keadaaan ini biasanya terjadi akibat peningkatan umur.  Ia juga boleh berlaku  pada usia yang lebih muda sekiranya pernah mengalami kecederaan lutut. Selain dari osteoarthritis, tanda-tanda yang sama juga boleh dialami oleh pesakit arthritis gaut (gouty arthritis) dan rheumatoid arthritis.  Imej sinaran x ( x-ray) di kedua-dua belah lutut dan juga ujian darah boleh membantu  untuk membuat diagnosa .
Rawatan bagi penyakit osteoarthritis melibatkan:
  1. Kurangkan berat badan seboleh mungkin ke tahap jisim yang ideal. 
  2. Lakukan aktiviti yang sederhana terutama senaman yang tidak melibatkan angkat benda berat seperti hydro exercises (senaman di dalam air),  berbasikal statik, regangan otot kuadrisep pada paha (quadriceps strengthening) dan sebagainya mengikut kemampuan diri.
  3. Teknik perlindungan sendi seperti kurangkan naik turun tangga, elakkan berjalan kaki pada jarak jauh, elakkan duduk di tempat yang  terlalu rendah yang boleh menyebabkan kesakitan semasa bangun, hindari melakukan kerja seperti mengangkat benda berat .
  4. Rawatan termasuk  menyapu  minyak atau  ‘ointment’ mungkin boleh mengurangkan kesakitan
  5. Ubat-ubatan  penahan sakit/anti-radang boleh diambil untuk mengurangkan kesakitan di antaranya paracetamol, mefenamic acid dan ubat-ubatan dari kumpulan anti radang bukan steroid (NSAIDs) atas nasihat doktor.
  6. Ubat lain yang boleh digunakan untuk mengawal kemerosotan sendi seperti   Glucosamine sulphate, Chondroitin, diacerein sebagai alternatif lain
  7. Teknik suntikan ke dalam sendi lutut menggunakan pelincir (lubricant) atau steroid sebagai alternatif dapat mengurangkan kesakitan dalam setengah-setengah kes.
  8. Alat prosthesis seperti tongkat boleh mengurangkan tekanan pada lutut.
  9. Rawatan tradisional seperti akupuntur  boleh mengurangkan kesakitan dalam sesetengah kes.
  10. Pembedahan dijalankan untuk kes-kes yang teruk oleh pakar ortopedik
Nasihat saya, berbincanglah dengan pakar  untuk mendapatkan kaedah rawatan terbaik .

Nonie takdapat menolong keluarga terdekat ini sebab tidak mencukupi untuk menolongnya. Kalau sakit dah hampir 10tahun, sekarang baru parah. Memang pergi ke pakar yang berhampiran. Kalau kita mendesak jadi taknak, amat sukar untuk memujuknya. Kalau beli ubat yang berbotol-botol, tapi tidak berkesan mesti dapatkan rawatan dengan pakar. Mesti pakar tahu apa punca dan kesannya. Baru lah kita mengambil langkah yang mudah.
Sakit lutut.

Ingatlah insan yang tersayang. Kesihatan itu adalah penting untuk kita meneruskan hidup. Jagalah kesihatan kita baik2 supaya menjalani aktiviti seperti sediakala.

Setakat ini sahaja yang boleh post. Nonie memerlukan comment2 yang membina untuk menyembukan masalah ini.












Teruskan membaca post saya

Memikirkan Masa Depan

Assalamuaikum and hey uols !
3bulan Nonie kena stay at home. Still buat kerja yang sama. Sekarang, semua makin meningkat. Lumrah semua orang kalau duduk rumah. Kena pergi jauh dan busy memanjang, baru tidak ingat nak makan. Sepatutnya, Nonie kena cari ilham selama 2 bulan ini. My parents sarankan Nonie masuk UiTM. Nonie minat dengan UiTM.

Alhamdulliah, markah kokurikulum amat membantu untuk daftar UPU. Yang penting markah kokurikulum melebihi 5. Orang pro dapat 8 lebih. Rasanya takde yang dapat 9 or perfect 10 !
Sekarang nie, Nonie confius nak pilih course apa.

Kalau boleh, nak mohon semua iaitu Matrikulasi, Politeknik, IPTS, IPTA and last yang tak payah mohon iaitu Form 6. Dulu, Nonie betul2 taknak study Perakaunan sebab pening dengan kerja kursus. Alhamdulliah, cikgu dah buat Nonie semakin sedar tentang pentingnya subjek Perakaunan dan Ekonomi Asas. Terima kasih, cikgu.

Kata2 semangat.

Teringin juga nak mendaftar diri mana2 biasiswa yang bersesuaian. Keluarga Nonie bukan orang berada. Orang yang berkehidupan sederhana. Anak orang Felda. Kadang2 menjadi stres bila kena fikir pasal keluarga kita. Mengharapkan orang menghantar Nonie ke mana2 kursus. Memang tak lah.
Mengharapkan pendapatan Churp2 dan Nuffnang belum capai lagi. RM100 je yang boleh cashout. Keinginan yang tidak terhad untuk sumber yang terhad.

Mengharapkan berlaku sesuatu keajaiban or miracle dalam hidup untuk menggembirakan hati keluarga kita. Insya Allah.

Setakat ini sahaja post ini.









Teruskan membaca post saya